Pedaqoji ixtisas üzrə təhsil alan tələbələr arasında uşaq hüquqlarının təşviqi” layihəsi bu gün start götürüb.

13.04.2023

Quba regional “ASAN xidmət” mərkəzinin və Azərbaycan Dövlət Pedaqoji Universitetinin Quba filialının təşkilatçılığı, “Forest Education Azerbaijan” qeyri-formal təhsil birliyinin tərəfdaşlığı ilə həyata keçirilən təlim kursunun ilk günü Vəfa Rüstəmova tərəfindən demonstrasiya metodu ilə “Uşaq Hüquqları Konvensiyası” sessiyası ilə başlayıb. Vəfa xanım iştirakçıları UHK ilə bağlı maarifləndirib.

Fasilədən sonra “Uşaq hüquqlarının müxtəlif kontekstlərə münasibətinin araşdırılması” adlı ikinci sessiya başlayıb. Tələbələri zorakılıq, istismar və ayrı-seçkilik kimi uşaq hüquqlarının pozulmasının qarşısını almaq və onlara cavab vermək üçün təhsil müəssisələrində və ondan kənarda bilik və bacarıqlarla təmin etmək vəzifəsi üzrə Avropa Şurasının 🇪🇺 “Kompass” vəsaitindən uşaq hüquqlarının pozulmasına fərqindəliyi artırmaq üçün “Aşığın hekayəsi” adlı məşğələ keçirilib.

Məşğələnin əsas məqsədləri xüsusilə Minilliyin İnkişaf Məqsədləri ilə əlaqəli olaraq, uşaq əməyi barədə biliyin artırılması, çətin problemləri təhlil etmək üçün tənqidi düşüncə və bacarıqların inkişaf etdirilməsi və insan hüquqları pozuntularının qarşısının alınması üçün ədalət və

məsuliyyət dəyərlərinin inkişaf etdirilməsidir.

3 günlük təlim proqramı ADPU-nun Quba filialının “Məktəbəqədər təlim tərbiyə” və “İbtidai sinif müəllimliyi” ixtisası üzrə təhsil alan tələbələr üçün həyata keçirilir.

Pedaqoji universitet tələbələri üçün “Uşaq hüquqlarının təşviqi” layihəsi gələcək pedaqoqlar arasında uşaq hüquqları ilə bağlı maarifləndirmə və anlayışın artırılması, onları gələcək karyeralarında bu hüquqların təbliği və müdafiəsi üçün bilik və bacarıqlarla təchiz etmək məqsədi daşıyır. Layihənin altı vəzifəsinə təlimlərin verilməsi, müzakirələrin aparılması, tənqidi təfəkkürün təşviqi, inklüziv təcrübələrin təşviq edilməsi, tələbələrin qarşısının alınması və cavab tədbirləri bacarıqları ilə təchiz edilməsi və uşaqların iştirakının təşviq edilməsi daxildir. Bu məqsədlər vasitəsilə layihə uşaq hüquqlarını və rifahını təşviq edən təhsilə uşaq mərkəzli və inklüziv yanaşma yaratmaq məqsədi daşıyır. Layihənin effektivliyini təmin etmək və lazımi düzəlişləri etmək üçün mütəmadi olaraq qiymətləndirmələr aparılacaq. Təhsilə hüquqa əsaslanan yanaşmanı təşviq etməklə, bu layihə uşaqların ümumi rifahına və inkişafına töhfə verir və öz icmalarında uşaq hüquqlarının müdafiəçisi kimi pedaqoqların rolunu gücləndirir.